Praktijkvakken

Praktijkvakken zijn stevig in ons onderwijs verankerd

HomeOns onderwijsPraktijkvakken

Praktijkvakken

Praktijkvakken zijn stevig in ons onderwijs verankerd. Veel van onze leerlingen zijn doe-kinderen. Ze zijn gelukkig als ze praktisch bezig kunnen zijn en leren daar ook veel van. Hoe ouder onze leerlingen zijn, des te meer ruimte er is voor praktische vakken. Theorie wordt dan steeds vaker gekoppeld aan de praktijk.   

De dagelijkse sociale praktijk 

Onze leerlingen maken kennis met zorg en wonen, koken en catering, werken in de kas, in het groen, in de verzorging van dieren en natuurlijk in de techniek met hout en metaal.  Ze snoeien een heg, maaien het gras, schuren een stuk hout, sleutelen aan een machine en repareren een fietsDaarnaast is er ook aandacht voor de dagelijkse sociale praktijk: hoe houd je je kamer schoon, hoe blijf je alert op social media, hoe ga je om met collega’s, etc. 

Leerwerkcentrum Het Esveld

In het jaar dat ze zestien worden komen leerlingen van De Plantage naar Het Esveld. Daar wordt een groot deel van de praktijkvakken aangeboden. Het Esveld heeft geweldige faciliteiten: een goed uitgerust technieklokaal, veel ruimte en groen rondom het centrale gebouw, een kas, een opvang voor dieren en een professionele keuken. De docenten zijn gedreven, goed opgeleid en nemen allemaal hun specialisme mee. Voor elke leerling wordt een programma op maat ontwikkeld; waar liggen de interesses, wat heeft hij of zij nodig voor de toekomst. Zoals het op de Zonnebloemschool gebruikelijk is wordt er gekeken naar mogelijkheden en niet naar beperkingen. Iedereen mag zijn wie hij of zij is, iedereen heeft talenten. 

Zelfstandig functioneren

De praktijkvakken zijn voor de meeste leerlingen niet alleen heel erg leuk, maar helpen ze ook om zelfstandiger te functioneren. Zo gaan ze soepel op weg richting dagbesteding of arbeid en uiteindelijk een gelukkig bestaan in de samenleving. Dat alles in de typische sfeer van de Zonnebloemschool: in een veilige omgeving met zorg voor elkaar.